Skip to main content

Zit jij in jouw beste team ooit?

Best Team Yet…

Een van de oefeningen die ik vaak doe met teams die ik begeleid heet ‘Best Team Yet’. Een hele simpele oefening waarbij ik de deelnemers vraag om zich te realiseren dat ze van heel wat teams lid zijn en/of lid zijn geweest. De definitie van een team is dan wat mij betreft eenvoudig: Had je hetzelfde doel? Vertrouwde je elkaar? En sprak je dezelfde taal? Ik snap dat er nog veel meer bij komt kijken maar voor deze oefening is dit toereikend.

Vervolgens vraag ik ze om stil te blijven staan bij het beste team waar ze ooit deel van uit maakten. Het allerbeste team ooit.. Welk team was het en veel belangrijker: waarom dat team?

Wat maakt een team ‘best team yet?’

Als ik alle antwoorden de afgelopen 20 jaar had opgeschreven zou ik een verantwoorde wetenschappelijke conclusie kunnen trekken. Maar dat heb ik niet gedaan. Ik heb wel goed geluisterd, gekeken en gevoeld, toen de deelnemers hun ‘best team yet’ met de rest van de groep deelden. Toen ze 1 hoogtepunt van dat team herleefden. Hun stem kreeg meer kleur, een glimlach verscheen op hun gezicht, hun ogen begonnen te stralen en je voelde de positieve energie stromen. Soms ging het over een bepaald behaald resultaat, vaak over de daadkracht van het team, altijd over de sfeer binnen het team.

En nu dan, zit je nu niet in je ‘best team yet?’

‘Nou nee, het is wel een aardig team, maar zeker niet mijn beste team ooit’ is het in mijn ogen veel te vaak gehoorde antwoord. Mijn conclusie is dan ook dat mensen bewust maar vaak ook onbewust het accepteren dat ze in een, laat ik het maar even aanscherpen, ‘middelmatig’ team zitten. Een team dat ze niet per se veel energie geeft, een team waar ze niet uitzonderlijke resultaten mee gaan behalen, een team dat ze niet helpt aan een stijle leercurve. Waarom dan? Is het leven niet te kort om in zo’n team te blijven hangen? Om genoegen te nemen met suboptimalisatie?

Ja maar…

Als je jezelf tijdens het lezen van dit blog een paar keer ‘ja, maar..’ hebt horen denken; join the club!

Ja maar ik bepaal niet wie er allemaal in het team zitten..

Ja maar ik ben het niet met de opdracht van ons team eens..

Ja maar wij worden als team niet goed gefaciliteerd..

Ja maar je kunt toch niet altijd in het beste team ooit zitten…

En zo kan ik nog wel even door gaan. Vele ‘Ja, maar’s’ die je, als je dat wilt, ook zomaar gelijk gaan geven. Als jij oprecht in jouw ‘ja, maar’ gelooft, gaat deze zich als een overtuiging nestelen in jouw brein. Je handelen (of vaak juist NIET handelen) gaat zich vervolgens hier naar richten en voor je het weet heb je gelijk…maar geen geluk. Je zit dan niet in je beste team ooit, en guess what: dat blijft ook zo.

Accepteer het niet, verander je mindset en kom in actie!

Mijn advies is om alle ‘Ja, maar’s” in jouw hoofd eens grondig te onderzoeken. Schrijf alle overtuigingen die je over jouw team hebt letterlijk op een vel papier aan de linkerkant van de kolom. Zie het als een braindrain. Net zo lang totdat je alle overtuigingen uit je hoofd aan het papier gedelegeerd hebt. Dan lees je ze stuk voor stuk hardop aan jezelf voor en kijk je of ze je gaan helpen om van jouw team het beste team ooit te maken of niet. Helpen ze? Schrijf ze dan letterlijk nog een keer over in de rechterkolom van je A-4. Helpen ze niet? Verander ze dan in een overtuiging die je wel gaat helpen om van jouw team het beste team ooit te maken. Doe dat voor iedere overtuiging die je hebt opgeschreven. Scheur vervolgens je A-4 dwars doormidden van boven naar beneden en gooi het linkerdeel bij het oud papier. Het rechterblad neem je mee naar je volgende teammeeting en bespreek je met jouw team: ‘Zo heb ik besloten dat wij gaan worden! Welkom in mijn toekomstige beste team ooit!’