Skip to main content

Hoe lang blijft jouw team fris?

“Familie en vis blijven drie dagen fris”

Je kent het wel, een groep mensen die net even te lang bij elkaar is. De eerste irritaties doen zich voor, het eerste conflict dient zich aan, of gaat juist ondergronds als een beginnende veenbrand. De meeste mensen herkennen dit wel vanuit hun familie-team. Daar ken je de patronen door en door en voel je precies aan wanneer het tijd is om weer uit elkaar te gaan. Maar hoe zit dat bij jouw zakelijke team? Hoe lang blijft dat team eigenlijk ‘fris’?

Bij- en uit elkaar

Een team is niets anders dan een systeem van mensen. Een systeem dat bij elkaar komt en ook weer uit elkaar gaat. Dat bij- en uit elkaar komen en gaan heeft een functie. Het zorgt ervoor dat het team met elkaar kan verbinden om informatie te delen, af te stemmen en hopelijk zelfs elkaar te stimuleren. Het uit elkaar gaan zorgt ervoor dat de individuele teamleden ook weer bij andere systemen kunnen aanhaken om daar hun energie en informatie op te halen. Of om even tijd voor zichzelf te hebben en niet in het krachtenveld van het team te hoeven zitten.

Het patroon nestelt zich als een virus

In elk team, prive of zakelijk, ontstaat er als vanzelf een patroon van bij elkaar komen en weer uit elkaar gaan. Prive zijn het vaak rituelen die daar aan ten grondslag liggen: een verjaardag, bruiloft of Kerstmis. Zakelijk dicteren het vergaderritueel en de manier van werken het ritme. Gestuurd door projecten, deadlines of een agile manier van werken, nestelt het patroon van bij elkaar komen en uit elkaar gaan zich als een virus op de werkvloer. Een virus dat helemaal niet ongezond hoeft te zijn, zolang het ritme van bij elkaar komen en weer uit elkaar gaan maar past bij zowel strategie, cultuur en structuur van het team.

Het virus doorbreekt het patroon. Kans!

Nu hebben we te maken met een ongezond virus. Corona zorgt ervoor dat jouw team uit het natuurlijke patroon gehaald wordt. Het team raakt incompleet omdat teamleden misschien ziek zijn. Of je hebt als manager besloten dat jouw mensen beter vanuit huis kunnen werken ipv naar kantoor te komen. Hoe dan ook een uitgelezen kans om eens kritisch naar de frisheid van jouw team te kijken. Hoe voelt het om minder vaak bij elkaar te komen? Hoe is de teamgeest als sommige teamleden tijdelijk niet kunnen aansluiten? Wordt het onderlinge contact effectiever, intensiever of juist los zand? Hoe erg is het als het team niet meer iedere maandagochtend vergadert? Wat zijn de voordelen van dit gedwongen nieuwe patroon? Wat leert het je over jouw team?

Soms heb je een aanleiding nodig om ingesleten patronen van jouw team op hun merites te beoordelen. Wees wakker en kijk wat deze vervelende aanleiding van het Corona-virus jou kan leren over jouw team! Wat ga je straks anders doen als alles weer back to normal is?