Skip to main content

Wie staat er bij jouw team in de periferie?

De wat? De periferie! Wie staat er meer aan de zijkant dan in het midden? Je weet wel, de persoon die er wel bij hoort maar niet altijd bij lijkt te passen. Got it? Mooi! Dan de volgende vraag; hoeveel waardering krijgt deze persoon eigenlijk van jou? En van jouw teamleden?

De periferie is vaak het vergeten kindje

Ik zie bij veel teams dat de teamleden die net wat minder bij ‘de kern’ horen of passen, vaak minder aandacht krijgen. Minder waardering ook. Soms wel aandacht maar dan vooral negatieve aandacht, geen waardering dus. Ze spreken niet voldoende dezelfde taal, doen ‘moeilijk’ of lijken niet betrokken. Misschien komt dat wel omdat ze niet voldoende betrokken worden! Zo ontstaat er al snel een negatieve wisselwerking tussen de kern en de periferie. En dat bevordert het functioneren van het team niet.

De ‘afwijking’

In de theorie van de teamdynamica zijn er allerlei termen voor de teamleden in de periferie. De meeste teammanagers kennen ze wel. Belbin heeft het over de Plant. Het Enneagram spreekt over De Denker. Bij Deep Democracy hebben we het dan over ‘de wijsheid van de minderheid’. Toch ligt het niet altijd zo eenvoudig. In een team met veel ‘Planten’ is de Plant mainstream. Het gaat juist om de persoon die daar van afwijkt. In een ‘oranje’ team zonder veel ‘blauw’ kan iemand met een ‘blauw’ profiel het lastig hebben. En dat terwijl hij of zij juist essentieel is voor het goed functioneren van het team.

Toegevoegde waarde

Wat is de toegevoegde waarde van iemand die in de periferie van het team acteert? Een ander perspectief? Relativeringsvermogen? Of juist niet? Diversiteit dan wellicht? Of gaat het om out-of-the-box denken? De bestaande teamcultuur challengen? Wie zal het zeggen?! Als ik een teamcoaching op mijn zeilboot organiseer is het meteen duidelijk wie er in de periferie van het team zit. En na de reflectie op de eerste opdracht is het ook meteen duidelijk wat zijn/haar toegevoegde waarde is. Als het team deze waarde in de tweede opdracht bewust inzet zijn er alleen maar winnaars: het team én de teamleden waaronder natuurlijk ook het teamlid in de periferie. Kijk dus eens met andere ogen naar het teamlid dat in jouw team in de periferie zit. Investeer in hem. Waardeer zijn positie en versterk daarmee jouw hele team.