Skip to main content

Pseudo Teams

En? Had je na de zomervakantie weer zin om met jouw team aan de slag te gaan?

JA!             > Top…dan zal het wel goed zitten met de energie in dat team

Mwah…     > Misschien toch eens verder onderzoeken waar dat aan ligt

NEE!          > Grote kans dat je dan in een PSEUDO-Team zit!

Een wat voor een team? Een Pseudo-team!

Een Pseudo team is een groep mensen die samen in een team zitten maar eigenlijk helemaal geen team zijn. Vaak zijn ze bij elkaar gezet door een manager omdat ze bijvoorbeeld hetzelfde soort werk doen of op eenzelfde locatie zitten. Maar niet omdat ze gezamenlijk moeten toewerken naar één concreet doel dat alleen maar behaald kan worden als er wordt samengewerkt. Sterker nog; in een pseudoteam wordt er vooral gestuurd op de individuele doelen, wat maakt dat leden van dit zogenaamde team helemaal geen toegevoegde waarde zien in samenwerken. Dit leidt immers alleen maar af van het behalen van de persoonlijke doelen.

Ze bestaan vaker dan je denkt.

Ik kom in mijn werk nog verrassend vaak pseudo-teams tegen. Zonder doel. Zonder ambitie. Zonder veel energie. Maar met de nodige frustratie en vaak ook met een mond vol tanden op mijn vraag waarom ze überhaupt een team zijn.

Mijn advies?

  • Verbind op de niet verbinding…daar vind je elkaar. En ga vanuit die verbinding het gesprek met de manager aan over de zingeving achter dit pseudo-team. Waarom als team aanmodderen. Het alternatief, een gewone ‘werkgroep’ waar individuen voor hun eigen doelen gaan en slechts minimaal samen-werken, is dan beter voor zowel de performance van de organisatie als de performance van het individu

OF

  • Verbind op de niet verbinding en ga samen eens onderzoeken welke potentiële resultaten binnen handbereik liggen als er wel naar een gedragen gezamenlijk doel gewerkt wordt dat als zingevend voor ieder individu ervaren wordt. Klein beginnen is dan het devies. Eerst maar eens een bescheiden doel halen en dat resultaat met elkaar vieren. Van daaruit steeds grotere doelen formuleren en op die manier ieder teamlid de kans geven om te ervaren dat samenwerken ook energie kan geven

Werken in een team zou vaker wel dan niet leuk moeten zijn..

Ik gun iedereen de ervaring om eens onderdeel uit te maken van een ‘winnend’ team dat zijn doelen behaald, de organisatie verder brengt en waarin je persoonlijke ontwikkeling een boost krijgt. Jij toch ook?